Pääluottamusmies Hannu Tuderuksen tervehdys

7.3.2022

Hyvää alkanutta kevättä kaikille jäsenillemme.

Viime kirjoituksestani onkin kulunut taas tovi ja monenlaista edunvalvontarintamalla on tapahtunut ja tulee lähitulevaisuudessa tapahtumaan.

Niin kuin viimeksi kerroin, on soten ja pelastuslaitoksen hyvinvointialueelle siirtymisen valmistelua tehty tiiviisti ja laajalla rintamalle. Pienten alkuvaikeuksien jälkeen on yhteistoiminta työnantajan kanssa edennyt melko hyvin. Valmistelun alusta meni paljon aikaa hukkaan siinä, että yleensä pääsimme yhteisymmärrykseen henkilöstön edustuksesta ja määrässä eri jaostoissa, työryhmissä ja yhteistyöelimessä. Ja myös valmisteluaineiston saamisessa ajoissa, ennen kokouksia, että olisimme saaneet rauhassa paneutua kulloinkin käsiteltäviin aiheisiin, oli hankaluuksia. Tämäkin asia on nyt pienen väännön jälkeen kunnossa.

Tällä hetkellä jaostoissa on perustettu alatyöryhmiä, joiden tehtävänä on palastella isoja kokonaisuuksia pienemmiksi palasiksi ja yhtenäistää käytäntöjä ja sopimuksia hyvinvointialueelle siirryttäessä. Siinä sitä riittääkin työnsarkaa, kun esim. henkilöstöön liittyviä sopimuksia on yhteensä kaikissa Keski-Suomen kunnissa n.200 kappaletta. Jotka on irtisanottava ja neuvoteltava tarvittavat uudet sopimukset, ennen hyvinvointialueelle siirtymistä. Näitä alatyöryhmiä on todella suuri määrä. Kannustankin kaikkia kiinnostuneita vierailemaan Keski-Suomen hyvinvointialueen 2023 nettisivuilla. Siellä on mm. Siirtymiseen liittyviä, usein kysyttyjä kysymyksiä ja niihin vastauksia, osio. Ja paljon muuta arvokasta tietoa.


 Kun nyt näitä kuulumisia kirjoittelen 1.3.22, on nykyinen työehtosopimuskausi päättynyt, emmekä ole päässeet kuntatyönantajan kanssa yhteisymmärrykseen uuden sopimuksen sisällöstä/ palkankorotuksista. Eli olemme ns. sopimuksettomassa tilassa. Työnantaja kuitenkin noudattaa vanhaa sopimusta niin kauan, kunnes uusi sopimus on saatu neuvoteltua. Täytyy todellakin toivoa, että saisimme kunnollisen ja palkansaajia tyydyttävän ratkaisun, ilman, että joutuisimme tarttumaan työtaistelutoimenpiteisiin. Sitä ei varmaan kumpikaan neuvotteluosapuoli haluaisi.

Nyt kannattaa jäsenten vieläkin tarkempaan seurata JHL.n virallisia nettisivuja ja muuta postia, koska ainoastaan sieltä saa ajankohtaista ja varmasti oikeaa tietoa neuvottelutilanteesta ja ohjeistuksia kulloiseenkin tilanteeseen. Ja onkin myös erittäin tärkeää, että käytte päivittämässä yhteistietonne ja nykyisen työpaikkanne tiedot JHL.n jäsenrekisteriin. Näin saatte myös omaan s-postiinne ajankohtaisia tiedotteita, ja pysytte kärryillä, missä milloinkin mennään. Ja sitten tietenkin meiltä pääluottamusmiehiltä ja yhdistyksen hallitutuksen jäseniltä voi myös kysyä tilanteesta ja tottakai myös aina kun jokin muukin asia edunvalvonnan saralla askarruttaa.

Aurinkoista kevään odotusta.

T. Hannu Tuderus, Plm