Pääluottamusmiehen kuulumisia

1.9.2021

Pääluottamusmiehen kuulumisia.

Viime kerrasta onkin jo vierähtänyt tovi, ja paljon on tapahtunut tässä välissä.

Yleistä

Työrintamalla on varmaan päällimmäisenä tällä hetkellä valtava työpaine ja työvoiman saatavuus ongelma vähän joka alalla. Täällä sote puolella on työntekijät joutunut jopa epäinhimilliseen paineeseen, joka näkyy työmäärän hurjana lisääntymisenä ja jatkuvana tuplavuorojen ja kotoa töihin hälytysten määrän kasvuna. Yhtenä syynä on ollut koronan hoitaminen, joka on kuluttanut henkilöstön työpanosta. Mutta se ei ole ainut syy nykyiseen tilanteeseen.

Kentällä tilanne on ollut nähtävissä jo pidemmän aikaa. Te työntekijät olettekin viestineet huolenne ja jaksamisenne olevan todellakin äärirajoilla. Me, niin luottamismiehet kuin myös työsuojeluvaltuutetut, olemme teidän hätähuutoanne vieneet monella rintamalla eteenpäin ja tiedoksi työnantajalle. Varmaan joskus näyttää siltä, ettei se näy siellä kentällä mitenkään tilanteen paranemisena. Mutta vakuutan, että teemme osaltamme kaikkemme, jotta tilanteeseen tultaisiin saamaan parannusta. Periksi emme tule antamaan. Tulemme jatkossakin huolehtimaan siitä, että tämä pysyy myös työnantajan pöydällä yhtenä tärkeimmistä asioista.

Sote-sopimus

Sitten on hyvä muistuttaa, että me sotelaiset siirrymme tänä syksynä uuden Sote-sopimuksen piiriin. Sopimus noudattelee hyvin pitkälti nykyistä KvTes.siä, joten muutos ei juurikaan tule näkymään henkilöstön arjessa.

Työnantaja tulee piakkoin tiedottamaan asiasta yleisesti ja kaikkia, jotka siirtyvät, pitää työnantajan tiedottaa myös henkilökohtaisesti. Eli jos siirrytte, mutta ette ole saaneet siitä henkilökohtaisesti tietoa, niin olkaa silloin minuun yhteydessä.

Sote ry (Tehy ja Super) ovat julkisuudessa antaneet ymmärtää, että tämä olisi heidän oma sopimuksensa, jonka ovat itse jäsenilleen neuvotelleet. Mutta nyt on hyvä muistuttaa, että tätä sopimusta on ollut neuvottelemassa myös mm. JHL. Eli se on meidän kaikkien sopimukseen siirtyvien yhdessä neuvottelema sopimus.

Hyvinvointialueelle siirtyminen.

Nyt kun eduskunta on hyväksynyt tämän uuden sote-lain, niin näyttääkin varmalta, että me Sotelaiset tulemme siirtymään uuden työnantaja piiriin. Siirtymisen valmistelut ovat jo alkaneet ja valmista pitäisi olla vuoden 2022 loppuun mennessä. Aika siirtymiseen on todella lyhyt ja varmasti tulee työllistämään myös meitä henkilöstön edustajia paljon. Tässä tehtävässä on todella tärkeää, että henkilöstö on aktiivisesti mukana ja viestii meille neuvottelijoille mitä työntekijät pitävät tärkeänä uuteen organisaatioon siirtymisessä.

Mutta jotta sen voisitte tehdä, olemmekin kertoneet työnantajapuolelle, kuinka tärkeää on tiedottaminen kentälle. vain siten te voitte ottaa myös kantaa ja vastaavasti viestiä tarpeitanne ja ehdotuksianne meille neuvottelijoille.

Silloin kun tieto kulkee molempiin suuntiin niin silloin saadaan paras lopputulos aikaiseksi. Tässäkin asiassa.

Joten olkaa aktiivisia, seuratkaa tiedotus kanavia ja pitäkää minutkin ajan tasalla kentän tunnoista. Siis yleisestikin kaikissa työelämään liittyvissä asioissa.

T. Hannu Tuderus